Maturity budú. Firmy sú však skeptické

Maturity budú. Firmy sú však skeptické

Takmer polovicu štúdia na strednej škole prežili na výučbe cez počítač. Tohtoroční maturanti preto tvrdia, že sú oproti svojim predchodcom z posledných dvoch rokov v nevýhode.

Tým totiž minister Branislav Grohling odpustil tradičnú skúšku dospelosti. Záverečné hodnotenie dostali podľa priemeru známok za posledné štyri roky. Rezort školstva potvrdil, že tento scenár sa už nebude opakovať. V polovici marca si posledné ročníky napíšu vedomostný test a maturitný sloh a na prelome mája a júna budú ústne odpovedať pred zelenými stolmi. Toto rozhodnutie privítali pedagógovia aj zamestnávatelia. Pre niektorých žiakov je to na druhej strane nepochopiteľné. Petíciu za zrušenie skúšok už podpísalo viac ako 20-tisíc z nich. Ministerstvo chce do istej miery vyjsť maturantom v ústrety. Na písanie testu a slohu budú mať o 15 minút viac a do úvahy sa majú brať aj známky za posledné štyri roky.
Súčasťou skúšok odborných škôl je však aj praktická časť, ktorá je dôležitá pre zamestnávateľov. Žiak na nej totiž musí preukázať okrem vedomostí z odboru aj reálne zručnosti. Niektorí tak v rámci tejto časti budú prezentovať ročníkový projekt.
Vlaňajšie maturity sa však konali bez praktických skúšok a študenti nerealizovali ani projekty. Záverečné hodnotenie dostali podľa priemeru známok. Malo to však negatívny dosah na ich uplatnenie na trhu práce. „Absolventi, ktorí mali iba administratívnu maturitu, neboli tak dobre prijímaní,“ konštatuje riaditeľ priemyselnej školy v Myjave Andrej Duga. Firmy rátajú s tým, že online výučba sa prejaví aj na kvalite uchádzačov. Podľa hovorkyne Asociácie zamestnávateľských zväzov Miriam Filovej tak budú firmy musieť robiť intenzívnejšie zaškoľovanie.