Hľa, reforma. Vláda o pár dní zdaní peniaze na stravu i gastrolístky, pridá odvody i byrokraciu

Zdroj: www.trend.sk

03.01.2022 Monitoring médií
Hľa, reforma. Vláda o pár dní zdaní peniaze na stravu i gastrolístky, pridá odvody i byrokraciu

Zmeny v stravnom od januára 2022 vytiahnu viac peňazí z vreciek zamestnancov, štát sa rozhodol od nich vybrať vyššie dane a odvody. Možností, ktoré sa stále oplatí využiť, je pár.

Od januára budúceho roka začína platiť novela Zákonníka práce, ktorá mení podmienky stravného nielen pre zamestnancov, ale i firmy. Účtovné a mzdové oddelenia majú plné ruky práce, či už ide o malé alebo väčšie podniky.

Povinnosťou každého zamestnávateľa je dať zamestnancovi na výber – buď dostane gastrolístky, alebo príspevok na stravovanie. A podľa toho sa musia zariadiť.

TREND zisťoval, čím sa treba riadiť, aby to bolo v praxi pre ľudí i firmy po novom čo najvýhodnejšie.

Zmena stravovania zamestnancov

Mnohí zamestnávatelia prispievajú zamestnancom na stravovanie sumou vyššou ako je limit 2,81 eura na jednu zmenu, určený Zákonníkom práce, uvádza na portáli Relia exminister práce a odborník na mzdy, dane a odvody Jozef Mihál. „Má to svoj zmysel, pretože celý príspevok zamestnávateľa bol doteraz na strane zamestnanca príjem oslobodený od dane a odvodov.“

Od 1. januára 2022 však dochádza k zmenám v zákone o dani z príjmov. Časť príspevku zamestnávateľa nad limit 2,81 eur bude na strane zamestnanca zdaniteľný príjem a budú sa z neho platiť aj odvody zamestnanca a zamestnávateľa, objasňuje expert.

Aj potom však existujú isté možnosti, ako relatívne výhodne prispieť zamestnancom na stravovanie vyššími sumami, napríklad správnou cestou je podľa J. Mihála využitie sociálneho fondu.

Ako objasňuje na svojom portáli poradenská spoločnosť Accace, zamestnávatelia by si mali dať pozor na to, aby mali zamestnanci k dispozícii stravné lístky alebo finančný príspevok už v prvý pracovný deň nového mesiaca. Tento termín je dôležitý najmä preto, lebo v zmysle metodického pokynu Finančnej správy sa finančný príspevok poskytnutý v priebehu mesiaca, teda už za uplynulé dni, považuje za zdaniteľný príjem zamestnanca.

Zjednodušene povedané, neodporúča sa zasielať finančný príspevok na stravovanie na aktuálny mesiac spolu so mzdou za predchádzajúci mesiac, uvádza Simona Klučiarová zo spoločnosti Accace.

Ak by si zamestnávateľ tento termín neustrážil a vyplatil by stravné či gastrolístky až začiatkom ďalšieho mesiaca, prípadne spätne, mali by sa zamestnancovi zdaniť a platili by sa z nich aj odvody.

Najmä menším firmám, ktoré majú počas pandémie finančné problémy kvôli protipandemickým opatreniam, to môže do istej miery spôsobiť problémy s hotovosťou a ďalšiu náročnú administráciu, na ktoré nemusia byť pripravené.

Príspevok ideálne v predstihu

Ako na margo zmien v Zákonníku práce uviedla Miriam Filová, hovorkyňa Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR (AZZZ SR), novela nenaplnila očakávania sľubovaného zníženia administratívy.

„Naopak, rozšírenie foriem stravného a agendy súvisiacej s možným prechodom medzi jednotlivými formami stravného, na ktoré majú zamestnanci nárok raz ročne, výrazne zvýši ekonomickú agendu firiem,“ dodala.

Účtovníci musia teda po novom strážiť vyplácanie finančného príspevku v dostatočnom predstihu tak, aby ho mali zamestnanci na účte ešte pred začiatkom nasledujúceho mesiaca. „Ak to zamestnávateľ nestihne a vyplatí stravné až začiatkom ďalšieho mesiaca, stravné sa zamestnancovi zdaní a bude z neho platiť aj odvody,“ pridáva svoj názor Štefan Petrík, prezident Asociácie moderných benefitov (AMOBE).

Teda aj to málo (2,81 eur), čo zostalo po novele Zákonníka práce ako nezdaňovaná suma stravného, zamestnanec zdaní. „Nemusí pritom ísť zo strany zamestnávateľa o zlý úmysel. Môžu mu napríklad chýbať peniaze na účte alebo sa z iných dôvodov nestihne stravné spracovať,“ dodáva Š. Petrík.