Podnikatelia okolo Sotáka: Prečo majú o Slovensku rozhodovať zahraničné obchodné komory a tretí sektor?

Zdroj: ereport.sk

20.12.2021 Monitoring médií
Podnikatelia okolo Sotáka: Prečo majú o Slovensku rozhodovať zahraničné obchodné komory a tretí sektor?

Vláda na svojom utorkovom (14. 12.) rokovaní schválila založenie svojho nového poradného orgánu – Rady vlády SR pre plán obnovy a odolnosti SR. Klub 500, za ktorým je podnikateľ a šéf železiarní Podbrezová Vladimír Soták kritizuje, že medzi členmi je slabé zastúpenie zamestnávateľov a, naopak, výrazné zastúpenie má tretí sektor.

Materiál v utorok ministri odobrili s pripomienkou, pričom tou bolo práve pridanie Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR a Zväzu podnikateľov Slovenska (ZPS) medzi členov rady. Potvrdil to tlačový odbor úradu vlády.

Klub poukázal aj na výrazné zastúpenie mimovládok

Klub 500 nesúhlasí so zložením Rady vlády SR pre plán obnovy a odolnosti SR tak, ako to schválila vláda. Z pohľadu klubu je neprijateľné, aby v návrhu absentovalo adekvátne zastúpenie reprezentantov súkromného sektora, ktorí sa podieľajú na napĺňaní štátneho rozpočtu a zo zdrojov, ktorých bude návratná časť plánu obnovy splácaná.

Združenie firiem nad 500 zamestnancov už v pripomienkovom konaní žiadalo doplnenie rady viacerých podnikateľských zväzov. “Žiaľ, k uvedenému návrhu sa úrad vlády nevyjadril. Nevieme, akým kľúčom sa skladala rada vlády,” kritizuje Klub 500.

“Nerozumieme, prečo majú o Slovensku rozhodovať zahraničné obchodné komory a prečo má tretí sektor v rade tak výrazné zastúpenie. Sú to predsa firmy a zamestnávatelia, ktorí riešia zamestnanosť a plnia štátny rozpočet,” uzavrel Klub 500.

Klub 500 v rade zastúpenie nemá

Predsedom nového poradného orgánu je premiér SR a podpredsedom vedúci úradu vlády. V materiáli, ktorý v utorok ministri schválili s pripomienkou, sa medzi vymenovanými členmi nachádzajú okrem ministrov, predsedu Úradu pre verejné obstarávanie a splnomocnencov vlády aj rôzne združenia.

Sú tu napríklad zástupcovia samospráv, Republiková únia zamestnávateľov (RÚZ), Slovenská asociácia malých a stredných podnikov a živnostníkov, odborári, viacero obchodných komôr a neziskových organizácií či občianskych združení. Spomínaná pripomienka sa týkala práve pridania AZZZ a ZPS medzi členov. Klub 500 v rade zastúpenie nemá.