Malatinský: Podnikatelia až s takouto krízou nerátali, je otázka, či necháme firmy padnúť

Zdroj: video.sme.sk

16.11.2021 Monitoring médií
Malatinský: Podnikatelia až s takouto krízou nerátali, je otázka, či necháme firmy padnúť
Malatinský: Podnikatelia až s takouto krízou nerátali, je otázka, či necháme firmy padnúť.
Tomáš Malatinský je prezident AZZZ SR.
"V energetickom zákone je aj záchrana poslednej inštancie. Veriteľ príde a ponúkne cenu. Buď ju podnikateľ doplatí alebo nedoplatí. My sa dnes pohybujeme v iných problémoch. K tomu prišili vyššie environmentálne záťaže, ktoré tiež neboli úplne predvídateľné. V dôsledku tejto krízy i globálnych strategických kríz výraznejšie narástla cena energie. Podľa mňa podnikatelia až s takým krízovým scenárom nerátali. Ide o to, či v krízach ako štát pomôžeme alebo nie a necháme firmy padnúť," hovorí prezident Asociácie zamestnávateľov a zamestnávateľských zväzov a bývalý minister hospodárstva Tomáš Malatinský o energetickej kríze a o tom, či by vláda mala pomáhať podnikateľom.
"Aj zlé rozhodnutie je rozhodnutie. Keby som aj urobil reformu s nejakými chybami, vydal by som sa tou cestou. Jedinú reformu zdravotníctva, čo sme mali, všetci kritizovali. Nikto nedal na stôl protireformu. Ani ako podnikatelia by sme nemohli podnikať, keby sme nemali alternatívu. Nejakou cestou musíme ísť. Niekedy si táto vláda myslí, že tá krajina pôjde sama," pokračuje.
Myslím si, že mnohí sa snažia a majú skúsenosti. Ivan Korčok je skúsený diplomat, prišiel pripravený. Čo sa týka Márie Kolíkovej, nástup mala veľmi dobrý, ale tým, že stratila politickú podporu vo vlastnej strane, sa jej to skomplikovalo. Skúsenosti má aj Richard Sulík. Na začiatku sa mi zdal minister zdravotníctva Lengvarský veľmi akčný, ale ani tí, čo ho nominovali, za ním nestoja. Viem, aké je byť vo vláde a nemať politickú silu. Môžete rozprávať čokoľvek, ale nič vám neprejde," dodáva Malatinský.
Ako riešiť energetickú krízu na Slovensku? Myslia to podnikatelia úprimne, keď kričia aj tí, ktorí problémy nemajú? Kto z tejto vlády je najlepší minister a kde sú najslabšie miesta tejto koalície? Pozrite si rozhovor s prezidentom Asociácie zamestnávateľov a zamestnávateľských zväzov a exministrom hospodárstva Tomášom Malatinským.