Pár dní pred firemným testovaním stále nepoznáme detaily

Pár dní pred firemným testovaním stále nepoznáme detaily

Privítali by sme, ak by sa tieto diskusie konali aj so zástupcami podnikateľského sektora a nebolo rozhodované v štýle „o nás bez nás“.

Na nedávnej tlačovej besede oznámil minister zdravotníctva Marek Krajčí zámer s povinným a pravidelným testovaním zamestnancov vo firmách nad 500 zamestnancov, a to už od 28. 12. 2020. Od tohto vyhlásenia prešlo niekoľko dní, odvtedy sa firmy nedozvedeli nič konkrétnejšie, čo rozhodne neprospieva aktuálnej situácii a vyvoláva ďalší chaos a neistotu.

Zamestnávatelia majú zodpovednosť za zdravie svojich zamestnancov, preto aj dnes, bez ohľadu na veľkosť podniku, už mnohí testujú svojich pracovníkov vo vlastnej réžii. Stojí ich to však dodatočné výdavky. Aj keď je antigénový test lacnejší ako PCR test, pri pravidelnom testovaní sa náklady zamestnávateľa výrazne zvyšujú. Zo strany vlády by preto mali byť pre firmy poskytnuté testy, prípadne prostriedky na ich zakúpenie. Je predsa aj v záujme štátu, aby bolo čo najmenej nakazených. Zamestnávatelia sa nebránia testovaniu svojich zamestnancov, čoho dôkazom bola aktívna súčinnosť pri nedávnom celoplošnom testovaní, dôležité však je, aby to bolo na dobrovoľnej báze.

Pravidelné testovanie dokáže odhaliť pozitívne prípady včas a firmy sa tak dokážu pripraviť na kritické situácie. Firmy zároveň trasujú kontakty s cieľom minimalizovať šírenie ochorenia. Taktiež je dôležité, aby to testovanie bolo certifikované – teda aby firma mala oprávnenie vydať certifikát, tak aby to bolo použiteľné v bežnom živote – keďže teraz to tak nie je.

Bude dôležité, ako budú tieto podmienky nastavené, preto by sme privítali, ak by sa tieto diskusie konali aj so zástupcami podnikateľského sektora a nebolo rozhodované v štýle „o nás bez nás“... Firmy sa do testovania zapojiť chcú, ale žiadame jasné inštrukcie a to, aby vláda konzultovala takéto opatrenia s firmami ešte pred tým, ako im zadá takúto náročnú úlohu. Nepovažujeme za správne, aby štát prenášal zodpovednosť za uskutočnenie hromadného testovania na zamestnávateľov. Netreba zabúdať, že väčšina slovenskej populácie pracuje vo firmách pod 500 zamestnancov. Možnosť testovať svojich zamestnancov s podporou štátu by mala preto význam aj vo firmách, ktoré majú menej ako 500 zamestnancov. Zámer by sa tak mohol výrazne minúť účinku.