Rekreačné poukazy môžu byť drahšie, zamestnávatelia odmietajú ich odvody a zdanenie

Rekreačné poukazy môžu byť drahšie, zamestnávatelia odmietajú ich odvody a zdanenie
Oceňujeme, že rekreačné poukazy sa nakoniec zdaňovať nebudú! Potvrdil to po rokovaní vlády minister dopravy Andrej Doležal. Pri rekreačných poukazoch tak podľa jeho slov zostane v platnosti súčasný stav, nezníži sa ani ich hodnota.
K pôvodne plánovanému zdaneniu sa kriticky postavila Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ).

Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení SR (AZZZ SR) zásadne odmieta poslanecký návrh novely zákona o dani z príjmov, ktorý má zaviesť odvody a zdanenie rekreačných poukazov od januára 2021.

Ako informovala Miriam Filová z asociácie, vďaka tejto zmeny budú rekreačné poukazy pre firmy a zamestnancov drahšie. AZZZ SR už dlhodobo upozorňuje na fakt, že rekreačné poukazy, ktoré sú pre podniky nad 49 zamestnancov povinné, spôsobujú firmám komplikácie.

„Platí to predovšetkým v tejto turbulentnej dobe, kedy majú mnohé spoločnosti finančné problémy v dôsledku prepadu tržieb. Plánované zdanenie rekreačného príspevku tieto problémy ešte prehĺbi, preto ho vnímame ako krok nielen proti podnikateľom, ale aj zamestnancom. Namiesto avizovanej pomoci, kedy sa uvažovalo, že štát zamestnávateľom dokonca prispeje na tento benefit s cieľom podpory cestovného ruchu, prichádza opak vo forme zdanenia,“ upozorňuje generálny sekretár AZZZ SR Oto Nevický.

Asociácia zásadne odmieta nepredvídateľné opatrenia, ktoré neboli v programovom vyhlásení vlády, neprešli riadnym legislatívnym konaním a neboli konzultované s tými, ktorých sa dotýkajú.

„Vláda sa dokonca v programovom vyhlásení zaviazala, že nebude prijímať také zákony, ktoré neprejdú dôkladnou diskusiou s odbornou verejnosťou a taktiež nebude bezdôvodne obchádzať štandardný legislatívny proces,“ dodal Oto Nevický.