Koronavírus odhalil "neviditeľných" ľudí

Koronavírus odhalil "neviditeľných" ľudí
Pandémia koronavírusu zviditeľnila ľudí, ktorých sme pred ňou často prehliadali. Upratovačky, chyžné, umývačov okien, podláh a sociálnych zariadení, tepovačov, deratizérov... To sú ľudia, ktorí stáli a ešte stále stoja spolu s lekármi a so zdravotnými sestrami v prvej línii boja s pandémiou.
Tam, kde sa hygiena vykonáva poctivo kompetentnými ľuďmi, nemá vírus šancu rozšíriť sa. V priestoroch, kde sa o hygienu snažia nekvalifikovaní amatéri alebo nepoctivé firmy, je riziko nákazy oveľa vyššie.
Kľúčovým problémom bol spočiatku aj nedostatok rúšok a iných ochranných pomôcok, ktoré napriek enormnému úsiliu chýbali nielen vo firmách, ale aj v štátnych podnikoch, kde sú zamestnanci v styku s veľkým počtom ľudí. Výsledkom bolo šírenie vírusu v domovoch sociálnych služieb, školách alebo v odlúčených komunitách.
Hygienici pracujú na pokraji svojich možností a vo veľkom riziku, že sa sami nakazia. Musia ako prví vstupovať do kontaminovaných priestorov a bez akejkoľvek podpory od štátu. Často ide o nemocničné priestory, ktoré predtým navštívili pacienti s ochorením COVID-19.
Napriek tomu, že väčšine spoločností narástli počas pandémie nového koronavírusu náklady v súvislosti s ochrannými pomôckami a dezinfekčnými prostriedkami, sú aj zariadenia, ktoré chceli v čase pandémie znižovať rozpočty na hygienu a čistotu. Týka sa to napríklad Univerzitnej nemocnice v Košiciach, kde tender vyhral uchádzač s cenou, ktorá bola o 20 percent nižšia než očakávaná cena zákazky. Aj preto vznikla Kniha plesní študentov medicíny, ktorá jasne a obrazne zmapovala zlý stav v našich zdravotníckych zariadeniach.
Bolo len otázkou času, kým sa títo „neviditeľní“ ľudia zomknú a vytvoria si svoj zväz. Združenie Hygienik, ktoré v týchto dňoch vstupuje do Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení, bude zastupovať záujmy približne tritisíc zamestnávateľov a zamestnancov, ktorí sa starajú o to najpodstatnejšie – o čistotu našich verejných priestorov.
AZZZ už združuje v podstate kompletný zdravotnícky reťazec, pretože jej členmi sú Asociácia nemocníc Slovenska, Asociácia polikliník a zdravotníckych zariadení, Asociácia súkromných lekárov, Asociácia záchrannej zdravotnej služby, ale aj Asociácia zdravotných poisťovní. Hygienici tak budú mať svojich partnerov z oblasti zdravotníctva vždy na dosah a ich vplyv sa zvýši. Svoje skúsenosti a znalosti budú môcť ponúknuť nielen na pôde AZZZ, ale jej prostredníctvom aj pri rokovaniach tripartity a členov vlády.