Kurzarbeit je tu. Nie však pre úspešných

Kurzarbeit je tu. Nie však pre úspešných
Vláda predstavila schému pomoci aj pre veľké firmy, ale s limitom – na lepšie zarábajúcich zamestnancov stačiť nebude.
Osemdesiat percent z priemerného zárobku. Vláda konečne schválila schému, ktorá podporí aj najväčších zamestnávateľov. "Je dôležité, aby zamestnanci vo firmách zostali, kým sa nezačne otvárať ekonomika," povedal šéf rezortu financií Eduard Heger. Je tu však háčik. Firmy budú môcť na jedného pracovníka poberať maximálne 880 eur. "S touto formou pomoci nemôžeme súhlasiť," povedal Andrej Lasz, generálny sekretár Asociácie priemyselných zväzov. "Ohrození sú tí najšikovnejší." Teda lepšie zarábajúci. V priemysle, kde je podľa neho bežné dostávať plat aj 1 500 eur, tento príspevok pôjde len na dane a odvody. Odkazuje na vyspelé ekonomiky, kde podniky pri čerpaní kurzarbeitu štátu už nič neplatia a peniaze idú priamo ľuďom.
Ďalších 220 miliónov
Nebyť stropu, kurzarbeit na slovenský spôsob by bol výrazne štedrejší než majú iné krajiny. Preplácaním 80 percent z hrubého platu sme predstihli napríklad aj Dánsko, kde vláda posiela pracovníkom o päť percent menej. "Je to pomerne veľký luxus," myslí si Vladimír Baláž, ekonóm Slovenskej akadémie vied. Otázne podľa neho bude, odkiaľ na to vezmeme peniaze a ako dlho vydržíme príspevok platiť. Podľa vlády by malo opatrenie stáť 220 miliónov eur mesačne. "Uvedomujeme si, že tento nástroj nie je lacným riešením," skonštatovala Miriam Filová, hovorkyňa Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení SR (AZZZ SR). "Motivujú nás však príklady dobrej praxe zo zahraničia, kde sa osvedčil." Peniaze podľa Hegera máme už nachystané. Pomôcť presvedčiť ministrov o tomto návrhu mohla aj Európska únia, ktorá v posledných dňoch začala členské štáty na kurzarbeit lákať 100-miliardovým balíčkom pôžičiek.
Prepúšťanie iba spomalia
Zamestnávatelia si pri čerpaní budú môcť vybrať medzi touto novinkou a už dávnejšie platnou pomocou. Pri nej však treba dokázať pokles tržieb, a príspevok je o viac než tristo eur nižší. Podnikatelia sa pritom budú musieť rozhodnúť hneď na začiatku a svoju voľbu už nebudú môcť zmeniť. "Vláda týmto zachraňuje iba tých s manuálnou výrobou," kritizuje Lasz. Tento model podľa neho pomôže iba do istej miery, ale prepúšťaniu úplne nezabráni. "Všetky tieto opatrenia, ktoré ohlásili, sú dobre mienené, no pomôžu nám len čiastočne," povedal konateľ spoločnosti Decodom Vladimír Šrámek. Aj s touto pomocou im totiž bude chýbať dopyt z uzavretých predajní u nás aj v zahraničí, kríza ich tak oberie o objednávky. "Potrebovali by sme špecifickú pomoc, ktorá umožní udržať miesta aspoň polovici zamestnancov, inak vyhlásime bankrot."