Rozšírenie rekreačných poukazov neprešlo

Rozšírenie rekreačných poukazov neprešlo
Slovenská národná strana nepresadila v parlamente návrh, ktorý by prikázal rekreačné poukazy aj firmám, ktoré zamestnávajú menej ako 50 zamestnancov.
​Hlasovalo zaň len 70 poslancov. Z 11 poslancov koaličného partnera SNS Mosta boli za len dvaja. Všetci 48 poslanci Smeru, ďalšieho člena koaličného trojlístka, boli za návrh, ktorý dlhodobo obhajuje predseda národniarov Andrej Danko.
Vlna kritiky
Proti opatreniu národniarov sa zdvihla vlna kritiky viacerých podnikateľských zväzov už v minulosti. Podobne zástupcovia firiem reagujú aj na plánované rozšírenie poukážok pre všetkých podnikateľov. "Podporu cestovného ruchu zavedením takzvaných rekreačných poukážok uvítame len v prípade, že pôjde o dobrovoľné rozhodnutie zamestnávateľa, ktorý najlepšie vie, či si bude môcť dovoliť tento benefit uplatniť," povedala hovorkyňa Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení SR (AZZZ SR) Miriam Filová Špániková. To, aký veľký bude dosah opatrenia na celý slovenský biznis, sa dnes nevie. Poslanci SNS, ktorí návrh predložili, totiž nevyčíslili, koľko to bude stáť. Kritizuje to aj ministerstvo financií vo svojom stanovisku k ich novele Zákonníka práce.
Aj hotelieri
Z dotovania zamestnaneckých dovoleniek profitujú najmä hotelieri. Vďaka novinke zažili v tomto roku rekordnú návštevnosť. Poukážky sa pritom týkajú aj samotných firiem v cestovnom ruchu. Ak sa opatrenie rozšíri na celú biznis sféru, vo veľkej miere sa to dotkne aj hotelov. Firmy pôsobiace v ubytovacích a stravovacích službách totiž tvoria až štvrtinu všetkých malých a stredných podnikov na Slovensku. "Našim zamestnancom sme dali možnosť využiť sieťové hotely bez doplatku, a tým sme dobre eliminovali náklady na rekreačné poukazy," povedal riaditeľ hotela Senec Michal Petráš, ako sa s opatrením vyrovnávajú oni.