Slovensko sa pripravuje na Brexit

07.06.2019 Monitoring médií
Slovensko sa pripravuje na Brexit

Slovensko pokračuje v prípravách na Brexit. Podľa rezortu diplomacie by nás nemalo prekvapiť ani to, ak by Veľká Británia vystúpila z únie bez dohody. Zamestnávatelia napriek tomu hovoria o problémoch, ktoré by našou ekonomikou mohli otriasť. Upozorňujú tiež, že by štát nemal počítať s návratom Slovákov domov.Slovensko si od Brexitu sľubovalo, že sa po ňom vrátia stovky ak nie tisícky ľudí. Úrad podpredsedu vlády dokonca zorganizoval niekoľko pracovných ciest do Spojeného kráľovstva, počas ktorých presviedčal Slovákov, aby sa vrátili domov. Ponúkal im dokonca konkrétne pracovné pozície.

Richard Raši, podpredseda vlády pre investície a informatizáciu (Smer-SD): "Nejde iba o ponuky na špecialistov v informačných technológiách. Ide aj o mnohé iné činnosti, ktoré sú nevyhnutné, sú to účtovníctvo, ekonómia, alebo aj špecializované činnosti kybernetickej bezpečnosti a mnohé iné."

Niektorých Slovákov sa im presvedčiť na návrat podarilo. Veľa z nich však o tomto scenári neuvažuje. Briti si ich chcú udržať a ponúkajú im viaceré benefity. Zamestnávatelia preto vravia, že sa po pracovnej sile budeme musieť poobzerať inde."

Tomáš Malatinský, prezident Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení SR (AZZZ SR): "Teraz majú veľkoryso ponúknuté dokonca občianstvo a môcť zostať v Británii, takže asi ten počet, ktorý sme očakávali, že sa vráti, tak nebude tak veľký."

Vladimír Sirotka, prezident Slovenskej asociácie malých podnikov: "Následne na to musíme akceptovať vlastne tú požiadavku, alebo možnosť spružniť, alebo nejako zefektívniť aj možnosť prijímania pracovníkov z tretích krajín."

V súvislosti s Brexitom sa ale podľa zamestnávateľov otvára závažnejšia otázka. Rezort diplomacie totiž predpokladá, že Spojené kráľovstvo vystúpi z únie bez dohody. Z toho vyplývajú viaceré problémy.

Tomáš Malatinský, prezident Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení SR (AZZZ SR): "Nevieme úplne presne odhadnúť, aký vlastne ten Brexit bude, pretože pribudol k ďalším otázkam ešte aj otázka toho, kto vlastne bude vyjednávať za Britániu. Aká je reprezentácia, aká vláda bude?"

František Ružička, štátny tajomník MZV SR (nom. Smeru-SD): "Tie premenné, o ktorých hovoria podnikatelia, alebo teda, o ktorých hovoria podnikateľské zväzy a združenia je niečo, čo je vis major, čo je mimo našich rúk. To znamená, čo sa môže stať pri nejakom nečakanom návrhu, alebo ponuke, ktorá by mohla prispieť, alebo priviesť k tomu, že by sa ďalej proste pokračovalo o hľadaní východiska z toho, aby ten odchod z Veľkej Británie, z Európskej únie bol čo najjednoduchší."

Neistotu okolo Brexitu prehlbuje aj to, že samotný proces už mesiace stagnuje. Británia si s odchodom z únie dáva načas. Zatiaľ posledný známy termín je tridsiaty prvý október.

František Ružička: "Sú tam samozrejme návrhy na predĺženie tohto termínu. My ako Slovenská republika sme pripravení takéto požiadavky posúdiť a dokonca ich zvážiť aj veľmi pozitívne. Samozrejme bude závisieť od podmienok, čo by sa vlastne, čo by znamenalo takéto predĺženie a čo by takéto predĺženie prinieslo."

Slovensko je napriek odkladom na Brexit pripravené. Legislatívu v súvislosti s ním sme prijali ešte v marci. Naše koordinačné skupiny pre odchod Británie z Európskej únie teraz len dolaďujú detaily.