Rekreačné poukážky schválili

Zdroj: www.cas.sk

11.12.2018 Monitoring médií
Rekreačné poukážky schválili
Príspevok na rekreáciu je realitou. Parlament ho definitívne schválil minulý týždeň.

Oddychovať však budú zamestnanci môcť len na Slovensku. Podľa odborníka naše hotely a rekreačné zariadenia pripravia pravdepodobne ponuky šité na mieru tomuto opatreniu. Kto bude mať nárok na príspevok na dovolenku a aké podmienky musí splniť?

Základnou podmienkou totiž je, že takzvaný dovolenkový poukaz dostanú zamestnanci na rekreáciu na Slovensku. V budúcom roku bude zamestnávateľ vo firmách od 50 ľudí povinný svojim pracovníkom prispieť na dovolenku v sume 55 % z jej ceny. Maximálne však zamestnanec dostane 275 eur, čo predstavuje pobyt v cene 500 eur. Nikola Richterová zo spoločnosti Profesia uviedla, že zamestnávatelia doteraz neponúkali rekrečné aktivity často.

„Podľa údajov z portálu Platy.sk približne 6,43 % zamestnancov na Slovensku má k dispozícii príspevky na regeneračné a rekreačné aktivity - máme tým na mysli pobyty, ale aj masáže a podobne,“ uviedla Richterová. Podľa Radúza Dulu, člena Prezídia Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska domáci cestovný ruch posilnia hlavne ľudia, ktorí dovolenku vôbec neplánovali, alebo sa nechystali navštíviť Slovensko. „Priamo sa dotkne zariadení, ktoré dokážu naplniť požiadavky zákona (teda 2 ubytovania v hodnote do 500 €),“ uviedol Dula.

O benefitoch má rozhodnúť zamestnávateľ

Miriam Špániková, asociácia zamestn. zvätkov a združení SR

Nesúhlasíme, aby systém odmeňovania a benefitov bol prikázaný formou vládneho rozhodnutia, pretože to má byť internou záležitosťou každého podnikateľského subjektu. Benefity sa určujú v rámci internej firemnej politiky a na základe dohody so zástupcami odborov, sme preto zaskočení, že zákon zásadným spôsobom zasahuje do systému odmeňovania okrem iného aj tým, že si zamestnanci môžu diktovať, či im bude tento druh benefitu vyplatený. Vnímame to ako jedno z mnohých politických rozhodnutí, ktoré sa prijímajú na účet zamestnávateľov a kde sa politické strany snažia získať politické body.

Koľko dostanete

- 55% oprávnených výdavkov za pobyt uhradí zamestnávateľ

- 275€ bude maximálna suma, ktorú bude firma uhrádzať

- 500€ tak bude cena za pobyt, pri ktorej dostanete maximálny príspevok (275 eur je 55 % z tejto sumy)

Možnosť využitia

- ubytovanie najmenej na dve noci

- pobytový balík so stravou najmenej na dve noci, súčasťou môžu byť aj ďalšie služby súvisiace s rekreáciou

- detské tábory počas prázdnin

Základné podmienky

Počet zamestnancov

• úhrada príspevku bude povinná pre zamestnávateľov od 50 zamestnancov, menšie firmy ho môžu dávať dobrovoľne

Dĺžka zamestnania

• zamestnanec musí byť vo firme zamestnaný minimálne 24 mesiacov

Počet príspevkov

• za rok možno požiadať o príspevok len u jedného zamestnávateľa

Miesto uplatnenia

• ubytovať sa možno len v zariadení na Slovensku

Forma

• príspevok dostane zamestnanec formou poukazu (karty), alebo mu zaplatia náležitú časť po predložení dokladov za pobyt

Na aký pobyt suma stačí

Radúz Dula, člen Prezídia Asociácie hotelov a reštaurácii Slovenska

Všeobecne je táto suma určite dostatočná na 2 noci pre 2 osoby aj s ďalšími doplnkovými službami. Na úrovni 3-hviezdičkového ubytovacieho zariadenia aj počas sezóny, avšak asi nie na Silvestra či počas jarných prázdnin. Netreba však zabúdať na to, že je možné tento benefit aj kombinovať, teda ak ho napríklad dostanú rodičia od svojich zamestnávateľov, tak majú k dispozícii až 1 000 €, čo je dostatočné aj na letnú dovolenku či zimnú lyžovačku v menších strediskách.