Tripartita podporila rozpočet, zamestnávatelia mali výhrady k vysokým rezervám

Tripartita podporila rozpočet, zamestnávatelia mali výhrady k vysokým rezervám

Tripartita podporila návrh štátneho rozpočtu na budúci rok, ktorý počíta s poklesom deficitu na úroveň 0,10 % hrubého domáceho produktu (HDP) a v ďalšom roku má byť hospodárenie už vyrovnané.

Zamestnávatelia však mali k nemu výhrady, ktoré sa týkali najmä finančných rezerv, s ktorými rezort financií opäť počíta. Vláda by mala návrh rozpočtu prerokovať v stredu.

"Pre mňa je veľmi dôležitý faktor, že všetci sociálni partneri vyjadrili podporu návrhu rozpočtu s pripomienkami. Chcem oceniť konštruktívny prístup a hľadanie spoločných cieľov a záverov," skonštatoval po skončení Hospodárskej a sociálnej rady minister práce Ján Richter (Smer-SD).

Minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) označil diskusiu o návrhu rozpočtu za rovnakú ako po minulé roky. "Debata bola náročná. Teraz je väčšia debata o tom, ako používať peniaze, ako efektívne míňať, či toľko máme príjmov. Zamestnávatelia zase by chceli platiť menej, tí ostatní by chceli zase viac. Je to debata ako každý rok," skonštatoval Kažimír, ktorý sa detailne k rozpočtu plánuje vyjadriť po rokovaní vlády.

Prezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR Tomáš Malatinský uviedol, že asociácia vníma návrh rozpočtu pozitívne, lebo prvýkrát je deficit navrhovaný blízko nule. "Bol vyrokovaný so všetkými rezortmi, kde v zásade dochádza k pozitívnym navýšeniam. Takže sa môžu realizovať plány, ktoré rezorty majú," myslí si Malatinský.

Zástupcovia zamestnávateľov však vnímajú kriticky rezervy, s ktorými aj v tomto návrhu rozpočtu počíta rezort financií. Slúžiť majú na pokrytie pripravovaných legislatívnych zmien. "Videli sme pomerne veľké množstvo finančných prostriedkov v rôznych rezervách, ktoré neboli pomenované. Je pravdou, že dnešné zasadnutie rady nám to priblížilo. Sú tam plánované legislatívne zmeny a opatrenia, ktoré sa nedajú inak ako v rezervách naznačiť. V zásade sme proti tomuto rozpočtu nemali veľké rozpory," doplnil Malatinský.

Podobne kriticky sa k rezervám stavia aj Republiková únia zamestnávateľov (RÚZ) a Asociácia priemyselných zväzov a združení. "Rozpočet predpokladá veľmi významné navýšenie na strane príjmov, čo vychádza z dobre fungujúcej ekonomiky. V oblasti rezerv sme požiadali, aby boli viac špecifikované. V oblasti efektívneho fungovania štátnej správy prebehne audit, veríme, že bude nielen o ľuďoch, ale aj o procesoch," poznamenal zástupca asociácie Pavol Prepiak.