Aký by mal byť nový šéf ÚRSO?

Zdroj: energia.sk

07.06.2017 Monitoring médií
Aký by mal byť nový šéf ÚRSO?

Meno budúceho predsedu ÚRSO napriek špekuláciám nepoznáme. Vládneho kandidáta na tento post má vybrať špeciálna komisia, ktorá sa kreuje na ministerstve hospodárstva. Osobnosti pôsobiace v oblasti energetiky i analytikov sme sa preto pýtali, aké majú očakávania od nástupcu Jozefa Holjenčíka.

Kompetentnosť. Takýto predpoklad by mal spĺňať úradník, ktorý podpisuje regulačné rozhodnutia, zdôraznil Ján Klepáč zo Slovenského plynárenského a naftového zväzu (SPNZ). „Je zlé, ak politické strany už vo svojich volebných programoch sľubujú nízke ceny energií, pretože cenu energií má vygenerovať liberalizovaný otvorený trh, kde je tá cena potom optimálna,“ poznamenal.

Aj zväzy pôsobiace v energetike sú podľa neho schopné vygenerovať množstvo odborníkov, ktorí by boli schopní postaviť sa do vedenia regulačného úradu. „Na nás sa samozrejme nikto neobráti. Väčšinou to skončí na politických nominantoch a to je, myslím, škoda,“ dodal výkonný riaditeľ SPNZ.

Slovenská asociácia fotovoltického priemyslu (SAPI) by chcela za nového šéfa ÚRSO dobrého manažéra. Úrad má dnes podľa Veroniky Galekovej dostatok analytických oddelení, očakáva preto zlepšie nastavenie interných procesov, transparentnejšiu komunikáciu a celkovo progresívne smerovanie energetiky.

Z môjho pohľadu je dôležité, aby to bol človek čiastočne znalý problematiky, ale v prvom rade výborný manažér, ktorý dokáže zladiť jednak interné zložky úradu, prinavráti mu kredit a je schopný výborne komunikovať navonok,“ zdôraznila Galeková.

Novému šéfovi ÚRSO by podľa Blahoslava Němečka z konzultačnej spoločnosti EY nemalo chýbať základné právne povedomie. Aktívne by sa mal zaujímať o európske záležitosti, ktoré by mal nielen pasívne prijímať, ale snažiť sa ich ovplyvňovať.

V neposlednom rade by malo ísť o človeka, ktorý je otvorený komunikácii, ochotný prijímať spätnú väzbu, konštruktívnu kritiku a je schopný dosahovať kompromisy medzi záujmami zúčastnených strán,“ uviedol Němeček, ktorý v minulosti pôsobil aj ako podpredseda českého Energetického regulačního úřadu.

Ako ďalej dodal, mnoho subjektov v slovenskej energetike dnes volá po tom, aby mali právo byť aspoň vypočutí. „A zaobchádzalo sa s nimi rovnakým spôsobom a transparentne. To je niečo, čo by zlepšilo kultúru v oblasti regulácie.“

Analytik Martin Vlachynský z inštitútu INESS očakáva od pôsobenia budúceho šéfa ÚRSO zlepšenie, lebo „momentálne je latka položená na zemi“. V novele regulačného zákona je podľa neho niekoľko dobrých krokov, ako napríklad oddelenie vedenia regulačného úradu od Regulačnej rady alebo krížové podpisovanie nových vyhlášok. „Zároveň tam vidíme, že snaha udržať si politickú moc nad tým, čo sa deje v energetike, je stále pomerne enormná.“

Kto bude stáť na čele ÚRSO by podľa neho nemalo byť vôbec smerodajné. „My by sme sa vôbec nemali zameriavať na osobu predsedu. Tá by nemala byť taká dôležitá. Dôležitejšie by malo byť, akú víziu bude mať úrad, akú víziu bude mať celá energetická politika a nie to, aká bude osoba predsedu,“ vysvetlil.

Od Holjenčíkovho nástupcu očakáva, že sa bude vyhýbať ad hoc riešeniam a nebude sa sústreďovať len na koncové ceny. „Ale bude to niekto, kto dokáže posunúť ten úrad do diskusie o tom, ako bude energetická politika vyzerať.“ Hoci v Európe v súčasnosti prebiehajú radikálne zmeny, Slovensko je podľa neho do značnej miery zaspaté. „Už len keď sa pozrieme na to, že neexistuje žiadna cesta ani vízia k liberalizácii cien dodávok pre domácnosti a malé podniky. “

Zmeniť by sa mal tiež spôsob komunikácie ÚRSO. Vlachynský očakáva širšiu diskusiu so všetkými hráčmi v energetickom biznise. Kým doteraz sa dialóg obmedzoval výlučne na technické otázky, obojsmerné debaty s podnikmi, ale aj so samotnými spotrebiteľmi doteraz absentovali, uzavrel analytik INESS.

Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení SR si želá, aby predseda ÚRSO bol nezávislý kandidát, ktorý preferuje ekonomické ukazovatele a nie politické záujmy. „Zároveň by mal podporovať trvalo udržateľný rozvoj všetkých sieťových odvetví,“ tlmočila Miriam Špániková, hovorkyňa AZZZ SR.