Opatrenia MH SR na zlepšenie podnikania

Zdroj: www.teraz.sk

05.05.2017 Monitoring médií
Opatrenia MH SR na zlepšenie podnikania

Po novom by sa mal napríklad zvýšiť superodpočet výdavkov na výskum a vývoj, zaviesť sledovanie zmien v listoch vlastníctva, či predĺžiť lehotu na odhlásenie zamestnanca zo Sociálnej poisťovne.

Zrušenie niektorých nezmyselných administratívnych povinností by mohlo na Slovensku pomôcť zlepšiť podnikateľské prostredie. Myslí si to výkonný riaditeľ Podnikateľskej aliancie Slovenska (PAS) Peter Kremský.

Reagoval tak na dnešných 34 opatrení zameraných na zlepšenie podnikateľského prostredia, ktoré zverejnilo Ministerstvo hospodárstva (MH) SR. Po novom by sa mal napríklad zvýšiť superodpočet výdavkov na výskum a vývoj, zaviesť sledovanie zmien v listoch vlastníctva, či predĺžiť lehotu na odhlásenie zamestnanca zo Sociálnej poisťovne z jedného dňa na 8 dní. Rezort hospodárstva uviedol, že tieto návrhy sú výsledkom dohody orgánov štátnej správy, ale aj samotných podnikateľov. Kremský označil tieto opatrenia "za krok správnym smerom".

"Čakáme na presné legislatívne návrhy, určite ich budeme pripomienkovať, ale vítame túto iniciatívu a určite je to krok správnym smerom. Bolo by možno dobré stretnúť sa aspoň každé dva mesiace, aby sme navrhli ďalšie opatrenia a pripomienkovali existujúce kroky. Mohlo by to pohnúť podnikateľské prostredie dopredu," myslí si Kremský.

MH SR odhaduje, že navrhnuté opatrenia by mohli podnikateľskému sektoru ušetriť 44 miliónov eur ročne. "Odhadnúť, koľko ktorá firma ušetrí je ťažké, ale hlavne podnikatelia ušetria čas a zbytočnú energiu, ktorú venujú nezmyselným byrokratickým nezmyslom. Môžu ju venovať novým nápadom," zhodnotil Kremský.

Podľa neho sú však potrebné nielen opatrenia na zníženie byrokracie, ale aj zmeny v daňovo-odvodovej oblasti. "Daňovo- odvodové zaťaženie je veľmi vysoké, najmä v prípade nižšie zarábajúcich pracovníkov. Tam by sa to určite malo zmeniť," podotkol Kremský.

Aj Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR víta každý jeden návrh na zlepšenie podnikateľského prostredia. AZZZ SR by však privítala, ak by sa robili opatrenia aj v daňovo-odvodovej oblasti, zlepšila sa vymožiteľnosť práva a flexibilnejší by bol aj Zákonník práce.

"Tieto oblasti sú v zlom stave už niekoľko rokov a sú riešené iba čiastkovo a sporadicky. Existujúci stav podnikateľského prostredia preto vôbec nie je uspokojivý, a pre otočenie trendu zhoršovania podnikateľského prostredia je potrebné, aby vláda citlivo zvažovala každé jedno prijímané opatrenie. Nesmieme sa nechať upokojiť tým, že výhľady slovenskej ekonomiky sa zlepšujú," uviedla hovorkyňa AZZZ SR Miriam Špániková.

Podľa zamestnávateľov nie je daňovo-odvodové zaťaženie na Slovensku naklonené podnikateľom. "Mnoho firiem aj z vyššie uvedených dôvodov presúva svoju činnosť do zahraničia, kde sú výdavky súvisiace s podnikaním podstatne nižšie," upozornila Špániková.