MH SR: nie je vylúčené rušenie štátnych sviatkov

MH SR: nie je vylúčené rušenie štátnych sviatkov
Potom, čo Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení Slovenskej republiky (AZZZ SR) navrhla, aby sa v tejto súvislosti zrušili jeden alebo dva z 15-tich štátnych sviatkov, našli podporu aj v kabinete Roberta Fica.

Minister hospodárstva Peter Žiga (Smer-SD) vyhlásil, že si vie predstaviť zrušenie voľných dní napríklad 1. septembra, kedy je Deň ústavy či 6. januára na sviatok Troch kráľov ale aj na Veľký piatok.

„Myslím si, že máme tých sviatkov dosť,” vyhlásil Žiga pre Aktuality.sk.

Stiahli chvosty?

Takúto zmenu však Žiga podmieňuje celospoločenskou dohodou, kde by sa táto diskusia mohla otvoriť.

„Len sa mi zdá, že zamestnávatelia veľmi rýchlo stiahli chvosty. Neviem teda, či je ešte o čom rokovať,” skonštatoval šéf rezortu hospodárstva pre Aktuality.sk.

Podľa jeho názoru by však zatvorenie obchodov počas štátnych sviatkov nemalo negatívne ovplyvniť príjmy štátneho rozpočtu.

Priemer je o tri sviatky menej

„Keď nepôjdete v nedeľu alebo cez sviatok do obchodu, zrealizujete si nákup v piatok, sobotu alebo pondelok. To, čo potrebujete, budete nakupovať tak či tak,” vysvetľuje svoj postoj Žiga.

Zástupcovia zamestnávateľov pri obhajobe svojho návrhu pripomínajú, že Slovensko má nadpriemerný počet voľných dní v porovnaní s inými európskymi krajinami. Celkovo ich máme až 15, zatiaľ čo priemer je o tri sviatky menej.

„Je to druh benefitu, ktorý zamestnanci nepochybne vítajú, ale jeho dopady sa negatívne odrážajú v hospodárskych ukazovateľoch,” tvrdí hovorkyňa AZZZ SR Miriam Špániková.