VIDEO: T. Malatinský: Ceny na trhu v energetike sú deformované

Zdroj: www.teraz.sk

28.10.2016 Monitoring médií
VIDEO: T. Malatinský: Ceny na trhu v energetike sú deformované

Ceny na trhu v energetike sú deformované. Uviedol to na brífingu v Bratislave po 13. ročníku medzinárodnej konferencie Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR a Slovenského jadrového fóra (SJF) "Bezpečná dodávka energie" (Secure energy supply - SES 2016) prezident AZZZ Tomáš Malatinský za prítomnosti prezidenta SJF Tibora Mikuša.

"Deformované ceny bránia investičným možnostiam a takisto bránia konkurencieschopnosti vo vnútri v energetike, čo sa samozrejme prenáša do celého priemyslu," spresnil Malatinský. Obnoviteľné zdroje energií (OZE) by mali byť podľa neho už natoľko životaschopné, že by sa mali zaradiť do energetickej konkurencie bez akýchkoľvek dotácií.

Podľa Mikuša sa na konferencii diskutovalo tradične o energetickom mixe, ako aj dlhodobej schopnosti spoľahlivo a bezpečne zásobovať ekonomiku a spotrebiteľov energiou. "Diskutovalo sa samozrejme o subvenciách do obnoviteľných zdrojov energií a tým aj o deformácii cien energií, ktorá nakoniec spôsobuje to, že tradičné osvedčené zdroje energie dnes nie je možné stavať bez subvencií," doplnil Mikuš.

"Z môjho pohľadu a z pohľadu účastníkov konferencie sa tak ohrozuje v dlhšom časovom horizonte schopnosť bezpečného a spoľahlivého zásobovania energiami. Deformácie cien energie môžu podľa mňa ohroziť konkurencieschopnosť našich producentov," upozornil. Deformácie treba podľa Mikuša z energetického trhu odstrániť a treba zásadným spôsobom prehodnotiť dotácie do OZE.