Budú sa rušiť štátne sviatky?

11.10.2016 Monitoring médií
Budú sa rušiť štátne sviatky?

Vláda Roberta Fica sa zaviazala znížiť počet sviatkov už v minulom volebnom období. Kým doposiaľ sa nič nedialo a slovenskí pracujúci sa tešili, že sa hádam aj zabudlo, po novom situácia vyzerá celkom inak. Podľa ministra by sa totiž znížením množstva sviatkov šetrilo energiou a nákladmi podnikateľov a rástlo by aj slovenské HDP. Touto otázkou sa preto v najbližšom čase plánuje aktívne zaoberať.

„Vo vláde si určite uvedomujú, že ide o nepopulárnu a citlivú otázku. Ale aj počet sviatkov môže ovplyvniť skutočnosť, či investor, ktorý vytvorí nové pracovné miesta, príde alebo nepríde na Slovensko,“ myslí si Miriam Špániková z Asociácie zamestnávateľských zväzov.

Faktom je, že Slovensko je v porovnaní s európskym priemerom naozaj krajinou sviatkov. Kým vo väčšine krajín Európy pripadá na rok priemerne 12 štátnych sviatkov, Slováci sa doteraz mohli tešiť až z 15. Túto pätnástku však možno čoskoro opustí napríklad Deň ústavy (1. septembra) či Sedembolestná Panna Mária (15. septembra). Konečný verdikt k tejto záležitosti je však momentálne ešte otázny.