Vysoké ceny elektrickej energie môžu znížiť prílev investorov, hovorí Malatinský

Vysoké ceny elektrickej energie môžu znížiť prílev investorov, hovorí Malatinský

Vysoké ceny elektrickej energie môžu znížiť prílev investorov, informoval na tlačovej konferencii prezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR (AZZZ SR) Tomáš Malatinský. Slovensko má podľa AZZZ SR mať lacnejšiu energiu, inak to bude mať negatívny vplyv na podnikateľov a nové investície. Konferencia sa konala pri príležitosti odborného sympózia Bezpečná dodávka energie.

Znížiť ceny energií pre zamestnávateľov nebude tak jednoduché, podľa Malatinského sa dokonca dlhodobo nedá nič robiť. Zmluvy tak, ako sú, majú dlhé trvanie a dlhodobé vzťahy nemožno len tak narušiť. Ceny energií tak skoro nadol nepôjdu.

„Naďalej zostáva snaha podnikateľov, aby cena elektrickej energie bola nižšia,“ hovorí Malatinský.
Ak bude v ostatných krajinách nižšia, mohlo by to odradiť príchod nových investorov. Krajina bez konkurencieschopnej elektrickej energie tak má oveľa horšie pozíciu. Zatiaľ však investori prichádzajú, ubezpečuje Malatinský.

Nemáme na to byť lacnejší

Z problémov vysokých cien sa ani tak ľahko nevymotáme. Podľa prezidenta Slovenského jadrového fóra a bývalého riaditeľa Slovenských elektrární Tibora Mikuša Slovensko ani nemá na to, aby mohlo ísť s cenami markantne nadol.

„Sme ekonomikou chudobnou z hľadiska primárnych zdrojov energie,“ dodal Mikuš.
Suroviny, z ktorých sa energia, či už tepelná, alebo elektrická vyrába, nemáme. Až 98 percent primárnych zdrojov musíme dovážať. Sme teda na tom oveľa horšie ako ostatné ekonomiky.

Cenami energií však môže zamávať aj konečný výsledok predaja 66-percentného podielu Slovenských elektrární. Podľa zamestnávateľov však nie je jasné, či ju kúpi štát, alebo nie. Podľa Malatinského by vláda mala zvýšiť svoj vplyv na Slovenských elektrární aj bez konkrétnej investície.

„Štát má byť zásadne prítomný v riadení takéhoto podniku, ktorého produkt súvisí s dennodennou spotrebou občana na a podnikateľa,“ povedal Mikuš.

To isté podľa neho platí aj v prípade bankovníctva, sporiteľní a dalších subjektov poskytujúcich služby dennej spotreby.

Mochovce budú naďalej meškať

Ako uviedla Marta Žiaková z Úradu pre jadrový dozor, ich organizácia bude sledovať, či dostavba prebieha bezpečne, no meškanie naďalej trvá a trvať bude.

„Predpokladám, že v roku 2008, keď deklarovali uvedenie zariadenia do prevádzky bude 2012, precenili svoje schopnosti. Ešte pred udalosťou vo Fukušime bolo zrejmé, že to nedodržíme,“ spomenula nedávne súvislosti Žiaková.

Ako dodala, stále zaostávame za harmonogramom a ťažko povedať či ide o neskúsenosť s výstavbou, alebo brzdia projekt financie.

„Výstavba nepokračuje tempom, ktorý by zaručoval optimálne zapájanie systémov a ich postupné spájanie,“ dodala Žiaková.