Tripartity ČR a SR rokovali spoločne o minimálnej mzde

Tripartity ČR a SR rokovali spoločne o minimálnej mzde

Zvyšovanie minimálnej mzdy bolo jednou z tém spoločného rokovania Hospodárskej a sociálnej rady SR a Rady hospodárskej a sociálnej dohody ČR.

Na tlačovej besede o tom informoval predseda Hospodárskej a sociálnej rady SR, minister práce a sociálnych vecí Ján Richter. „Zhodli sme sa na tom, nie je to nič prekvapujúce, že táto téma má aj istú politickú, možno aj ideologickú oblasť,“ povedal. K tejto téme má totiž podľa neho iný prístup sociálna demokracia a iný prístup pravicové, resp. konzervatívne strany. Ako poznamenal, minimálna mzda sa na Slovensku síce zvyšovala aj počas pravicových vlád, avšak menej razantne, ako to robí sociálna demokracia.

Premiér Českej republiky Bohuslav Sobotka, ktorý je zároveň predsedom tripartity v ČR, poukázal na to, že v Českej republike pravicové vlády šesť rokov minimálnu mzdu nezvyšovali. „To sa podpísalo na tom veľkom rozdiele, ktorý dnes je medzi minimálnymi mzdami v oboch krajinách,“ povedal. Kým na Slovensku bude podľa Sobotku 1. januára budúceho roka najnižšia mzda okolo 43 % priemerného platu na Slovensku, v Českej republike to bude približne 36 % priemernej mzdy v tejto krajine. „My sa snažíme, aby sme sa v Českej republike priblížili 40 percentám priemernej mzdy,“ povedal český predseda vlády.

Na Slovensku by sa mala od začiatku budúceho roka minimálna mzda zvýšiť najmenej na 400 eur. Česká vláda rozhodla minulý mesiac o tom, že v Českej republike sa minimálne zárobky zvýšia o 700 českých korún (CZK) na 9 900 CZK, čo zodpovedá sume približne 366 eur.

Tripartity oboch krajín hovorili aj o skúsenostiach so zavedením registračných pokladníc na Slovensku. „Myslím, že tá pozitívna skúsenosť, ktorú má Slovensko s registračnými pokladnicami a to, že má záujem tento systém do budúcnosti modernizovať a technologicky rozvíjať, je potvrdením cesty, ktorou sa vydala naša vláda v Českej republike pri zavádzaní systému elektronickej evidencie tržieb,“ povedal Sobotka. Ako dodal, česká vláda sa inšpiruje aj ďalšími opatreniami, ktoré zaviedla slovenská vláda a ktoré pomohli reálne zvýšiť výber daní na Slovensku. „Zaviedli sme kontrolné hlásenia, budú fungovať od budúceho roka a hľadáme aj ďalšie možnosti, ako vzájomne využívať skúsenosti, ktoré máme z hľadiska boja našich daňových správ proti podvodom a daňovým únikom,“ povedal český premiér.