Zrušenie gastrolístkov by malo negatívny dopad na zamestnanosť

Zrušenie gastrolístkov by malo negatívny dopad na zamestnanosť

Zrušenie gastrolístkov by malo negatívny dosah aj na zamestnanosť

Stravovacie poukážky pre zamestnancov predstavujú formu sociálneho benefitu, ktorý zvyšuje ich kúpnu silu.

BRATISLAVA. Zrušenie gastrolístkov by malo negatívny dosah aj na zamestnanosť, keďže by pravdepodobne spôsobilo výrazný pokles záujmu o stravovacie zariadenia na Slovensku.

Uviedol to viceprezident Konfederácie odborových zväzov (KOZ) SR Slavomír Manga v súvislosti s iniciatívou opozičných poslancov Národnej rady (NR) SR nahradiť gastrolístky finančným príspevkom.

Podľa Mangu sú gastrolístky na Slovensku už štvrťstoročie nezanedbateľnou súčasťou garantovania vhodnej stravy pre zamestnancov. Stravovacie poukážky pre zamestnancov predstavujú formu sociálneho benefitu, ktorý zvyšuje ich kúpnu silu. Ich sociálno-ekonomická funkcionalita je využívaná skoro v 50 štátoch sveta.

Hodnota "gastráčov" sa rozpustí

"Reálne totiž hrozí, že sa hodnota gastrolístkov ´rozpustí´ vo mzde a gastrolístky sa do budúcna stanú súčasťou príživníckeho ´švarcsystemu´, o elimináciu ktorého na Slovensku sa usilujeme," upozornil viceprezident KOZ.

Návrh opozičných poslancov nahradiť stravné lístky finančným príspevkom hodnotí aj Asociácia emitentov stravovacích poukážok (AESP) ako krátkozrakú iniciatívu. Schválenie takejto zmeny môže podľa predsedu AESP Štefana Petríka viesť k zhoršeniu zdravotného stavu ľudí.

Podľa štúdií by ľudia finančný príspevok na stravovanie využívali aj na iné účely, ako je nákup alkoholu, či cigariet.

Snahy opozície na zavedenie finančného príspevku namiesto gastrolístkov sa nepáčia ani Asociácii zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR.

Finančný príspevok sa minie účinku

"Obávame sa, že finančný príspevok, ktorý navrhuje zaviesť skupina opozičných poslancov (I. Matovič, E. Jurinová, M. Fecko, J. Viskupič, M. Kadúc a J. Droba), sa minie účelu, ktorým je stravovanie zamestnancov. To sa neskôr môže negatívne odraziť na ich zdravotnom stave, znížení pracovných výkonov a v konečnom dôsledku na zvýšení nákladov pre zamestnávateľov, napríklad z dôvodu vyššieho čerpania práceneschopnosti zamestnancami," vysvetlil generálny sekretár AZZZ SR Oto Nevický.

Opoziční poslanci sú presvedčení, že gastrolístky v súčasnosti zamestnanci viac využívajú na zaplatenie rodinného nákupu potravín v supermarkete ako na zaplatenie obeda v reštaurácii.

Sú tiež presvedčení, že predajne potravín často robia s takouto formou platby obštrukcie, keďže povoľujú platbu stravovacími poukážkami za jeden nákup len do určitej hodnoty. "Pre bežného človeka tento systém neprináša žiadne uľahčenie života," tvrdia poslanci.