Ministerstvo práce nesúhlasí s dlhšou dovolenkou pre mladých rodičov

Ministerstvo práce nesúhlasí s dlhšou dovolenkou pre mladých rodičov
Návrh novely Zákonníka práce od poslancov NR SR za SNS, podľa ktorého majú mať aj rodičia do 33 rokov veku od začiatku budúceho roka nárok na päť týždňov dovolenky namiesto súčasných štyroch týždňov, zmiešava prvok rodinnej politiky a pracovného práva.
V stanovisku k tomuto legislatívnemu návrhu na to upozornilo Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR. Dovolenka je podľa rezortu najvýznamnejším obdobím odpočinku, v rámci ktorého je zamestnanec oslobodený od plnenia pracovných povinností a slúži na zotavenie sa po práci. „Vzhľadom na účel dovolenky by jej výmera mala reflektovať potrebu odpočinku zamestnanca po práci, a nie potreby viažuce sa k rodinnému životu zamestnanca, ako starostlivosť o dieťa a podobne,“ tvrdí ministerstvo.
? Zosúladenie pracovných a rodinných povinností
Zamestnávateľ podľa ministerstva práce môže aj v súčasnosti predĺžiť základnú výmeru dovolenky aj zamestnancom, ktorí sú mladší ako 33 rokov, napríklad v kolektívnych zmluvách, vo vnútorných predpisoch zamestnávateľa (ak u zamestnávateľa nepôsobia odbory) tak, aby neporušil zásadu rovnakého zaobchádzania.
„V Zákonníku práce je zároveň viacero inštitútov, ktoré prispievajú k zosúladeniu pracovných a rodinných povinností zamestnancov starajúcich sa o deti, napríklad právo na materskú dovolenku, právo na rodičovskú dovolenku, úprava pracovného času, pracovný pomer na kratší pracovný čas, pružný pracovný čas, pracovný pomer s výkonom práce doma, telepráca a podobne,“ dodalo ministerstvo práce a sociálnych vecí.
S návrhom SNS vyjadrila nesúhlas aj Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení SR (AZZZ SR). „Aj s ohľadom na spomaľovanie ekonomiky a následnú výzvu ministra financií na šetrenie vyjadrujeme svoj nesúhlas s uvedenou iniciatívou novelizovať Zákonník práce,“ uviedla pre agentúru SITA hovorkyňa AZZZ Miriam Filová Špániková.
? Zvýšené náklady zamestnávateľov
Zamestnávatelia upozorňujú na to, že zvýšenie nároku na dovolenku z terajších štyroch týždňov na päť týždňov u zamestnancov do 33 rokov znamená reálne zníženie fondu odpracovaných hodín a potrebu ich vykrytia. „Zamestnávatelia budú musieť nahradiť tento výpadok nadčasmi alebo prijatím nových zamestnancov (čo naráža na problém nedostatku kvalifikovanej pracovnej sily), pričom obe alternatívy znamenajú zvýšené náklady,“ tvrdí Špániková.
V súčasnosti pracovný kódex päť týždňov dovolenky priznáva len tým zamestnancom, ktorí dovŕšili 33 rokov. Dvojica poslancov za SNS Tibor Jančula a Magdaléna Kuciaňová navrhuje, aby sa to týkalo aj zamestnancov mladších ako 33 rokov, ak sa trvalo starajú o dieťa. Parlament ich legislatívny návrh na septembrovej schôdzi posunul do ďalšieho legislatívneho procesu. Návrh novely Zákonníka práce má podľa nich pozitívne a negatívne vplyvy na podnikateľské prostredie. „Očakáva sa pozitívny vplyv napríklad v oblasti cestovného ruchu a mierne negatívny vplyv na produktivitu tých zamestnancov u zamestnávateľov, ktorým sa navýši základná výmera dovolenky o jeden týždeň,“ tvrdí dvojica národniarov.