Machunka: Spomalenie ekonomiky môže zvýšiť nezamestnanosť

Zdroj: www.teraz.sk

16.10.2019 Monitoring médií
Machunka: Spomalenie ekonomiky môže zvýšiť nezamestnanosť

Vláda schválila v pondelok (14. 10.) návrh rozpočtu, ktorý počíta v tomto roku s deficitom na úrovni 0,68 % hrubého domáceho produktu (HDP) a v budúcom roku by mal byť 0,49 % HDP.

Je veľmi pravdepodobné, že spomalenie ekonomiky, spolu s vysokými mzdovými nákladmi (sociálny balíček - rekreačné poukazy a ich rozšírenie, príplatky, minimálna mzda, športové poukazy či zrovnoprávnenie výmery dovolenky) nielenže zníži objem výroby vo fabrikách, ale spôsobí nárast nezamestnanosti. Uviedol to v utorok na brífingu viceprezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR Rastislav Machunka, za účasti členov prezídia AZZZ SR Emila Macha a Igora Pramuka.

"Vzhľadom na neustále sa zvyšujúce povinnosti, ktoré zamestnávateľom každým rokom pribúdajú, máme obavy, ak to bude takto pokračovať ďalej, firmy to skutočne nemusia ustáť," priblížil Machunka. Výrazný dosah bude to bude podľa neho mať predovšetkým na malé a stredné podniky, ako aj firmy, ktoré nie sú v takej dobrej ekonomickej kondícii, najmä v ekonomických slabých regiónoch s vyššou nezamestnanosťou.

Návrh štátneho rozpočtu na rok 2020 má podľa Machunku najmenšiu politickú podporu. "Najväčšie riziko vidíme však v pozmeňovacích návrhoch poslancov Národnej rady SR. Návrh rozpočtu má zároveň vyšší plánovaný deficit než boli pôvodné zámery vlády, ktoré mali ambíciu mať vyrovnané hospodárenie. Vláda nedokázala dostatočne reagovať rozpočtovými opatreniami, mohli byť razantnejšie, nerobila ich však z politických dôvodov, a to odmietame," podčiarkol Machunka.

Podľa Macha, predsedu Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK), sa agropotravinársky sektor v programovom vyhlásení vlády SR uvádza ako strategické odvetvie. "Rozpočet však jasne nehovorí, koľko prostriedkov bude určených pre tento sektor. Požadujeme jasné zadefinovanie, že ministerstvom financií deklarovaných 25 miliónov eur zvýšenia rozpočtu za tovary a služby a 25 miliónov eur zo všeobecnej pokladničnej správy skončí ako štátna pomoc určená pre agropotravinárstvo. Potom spolu s tzv. zelenou naftou (30 miliónov eur) sa dostaneme na deklarovaných 80 miliónov eur," doplnil Macho.

AZZZ SR problém vidí podľa Pramuka aj v dofinancovaní zdravotníctva. "Nemocniciam vznikli v súvislosti so sociálnym balíčkom výrazne náklady, bez dodatočného dofinancovania a napriek mnohým prísľubom ako vykryť tento deficit, problém zostáva stále nedoriešený. Veríme, že memorandum, ktoré sme minulý týždeň s ministerstvom zdravotníctva a ministerstvom financií podpísali, nám vykompenzuje zákonné nároky, ktoré nemocniciam v súvislosti so sociálnym balíčkom vznikli," dodal Igor Pramuk, viceprezident Asociácie nemocníc Slovenska.

Vláda schválila v pondelok (14. 10.) návrh rozpočtu, ktorý počíta v tomto roku s deficitom na úrovni 0,68 % hrubého domáceho produktu (HDP) a v budúcom roku by mal byť 0,49 % HDP. Hrubý dlh verejnej správy by mal klesať. V tomto roku by mal dosiahnuť 47,9 % HDP a dostane sa tak pod dolné sankčné pásmo. Návrh rozpočtu predpokladá, že hrubý dlh bude klesať o ďalších 3,1 percentuálneho bodu (p. b.) HDP v budúcom roku a na konci horizontu by mal byť na úrovni 44,8 % HDP.