Brexit trápi len desatinu firiem

Brexit trápi len desatinu firiem

Prípravu firiem na vystúpenie Británie z EÚ komplikuje skutočnosť, že stále nie je známa podoba ani termín brexitu.

Na dôsledky rozvodu Londýna s Bruselom sa na Slovensku pripravilo alebo pripravuje zatiaľ len 11 percent všetkých firiem. Vyplýva to z prieskumu ČSOB, ktorý realizovala v spolupráci s agentúrou Datank.

"Konečná podoba brexitu stále nie je známa a celá situácia sa čoraz viac komplikuje," hovorí analytik spoločnosti Capital Markets Mário Jičínský. Práve táto neistota podľa neho spôsobuje, že slovenské firmy, ktoré obchodujú s Veľkou Britániou, nemôžu prijať konkrétne opatrenia. Z prieskumu ďalej vyplýva, že až 88 percent opýtaných firiem brexit nezamestnáva vôbec a až 61 percent z nich očakáva po odchode Británie z Únie zhoršenú ekonomickú situáciu.

"Dosahy na hospodárstvo budú predovšetkým nepriame a ich rozsah bude závisieť od výšky škôd u našich hlavných obchodných partnerov," uviedla pre HN Miriam Špániková z Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení SR (AZZZ SR)í.

Negatívny efekt na podnikanie pritom očakáva len 13 percent podnikov. Slovenský export na druhú stranu Lamanšského prielivu predstavuje len päť percent z celkového vývozu, pričom tam vyvážame najmä automobily, stroje či ďalšie zariadenia. "Subjektívny odhad dosahu však závisí od konkrétnych skúseností jednotlivých podnikov, ako aj ich veľkosti," hovorí hlavný ekonóm ČSOB Marek Gábriš. Platí pritom, že s rastúcim obratom firmy stúpa aj percento spoločností, ktoré si myslia, že odchod Londýna z Únie uškodí ich podnikateľským aktivitám.

Slovenskí podnikatelia viac ako brexit vnímajú situáciu na domácom trhu, kde sa stretávajú najmä s nedostatkom pracovnej sily. Až 63 percent z nich sa preto k aktuálnemu ekonomickému dianiu stavia pesimisticky. V susednej Českej republike je situácia iná. Negatívne sa na miestnu ekonomiku pozerá len necelá tretina podnikateľov.