Štát navrhuje zvýšiť minimálnu mzdu na 520 eur, odborári chcú viac

Štát navrhuje zvýšiť minimálnu mzdu na 520 eur, odborári chcú viac

Ministerstvo práce navrhuje, aby minimálna mzda v budúcom roku vzrástla na 520 eur zo súčasnej úrovne 480 eur.

Sociálni partneri tento návrh v súčasnosti analyzujú, Konfederácia odborových zväzov SR však avizovala, že bude tlačiť ešte na vyšší rast minimálnej mzdy.

Odborári chcú viac

Konfederácia odborových zväzov chce presadiť minimálnu mzdu vo výške 635 eur. Oproti súčasnosti by mala vzrásť o 130 eur.

"Túto výšku navrhujeme aj s ohľadom na to, že sa v nasledujúcom období očakáva pozitívny vývoj makroekonomických ukazovateľov a najmä by malo dôjsť k nárastu cien, najmä potravín. Tento návrh minimálnej mzdy je teda suma vo výške 60 percent predpokladanej priemernej mzdy v národnom hospodárstve na rok 2019," uviedla hovorkyňa odborárov Martina Nemethová.

Podľa Konfederácie toto zvýšenie zabezpečí plnenie odporúčania Európskeho výboru sociálnych práv.

"Návrh ministerstva práce pre nás nie je dostatočný a pokúsime sa presadiť ďalšie zvýšenie," doplnila Nemethová.

Aký je názor zamestnávateľov

Iný pohľad na zvyšovanie však majú zástupcovia zamestnávateľov. Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení SR uviedla, že návrh rezortu práce vyhodnocuje, pričom o výške minimálneho zárobku bola pripravená rokovať, ale len za predpokladu, že sa budú rešpektovať reálne ekonomické a sociálne ukazovatele a zákonom dané kritériá.

Zástupcovia zamestnávateľov preto naďalej trvajú na tom, aby sa zaviedol mechanizmus, na základe ktorého by sa minimálna mzda pravidelne na základe vopred stanovených ukazovateľov zvyšovala.

"Zamestnávatelia by zároveň vedeli predvídať svoje náklady na najbližšie roky. Taktiež by sme sa vyhli populizmu zo strany politických predstaviteľov, ktorí zvyšovaním minimálnej mzdy naháňajú politické preferencie," priblížila hovorkyňa Asociácie Miriam Špániková.

Rovnaký postoj má aj Republiková únia zamestnávateľov, ktorá tiež volá po stanovení vzorca.

"Máme záujem o zriadenie zákonného mechanizmu valorizácie minimálnej mzdy, čo znamená, že v prípade nedohody by bola minimálna mzda valorizovaná na základe zákonom stanoveného vzorca, ktorého parametre by odrážali aktuálny vývoj ekonomiky," doplnil tajomník Republikovej únie zamestnávateľov Martin Hošták.

Dodal, že RÚZ ide o to, aby sa téma minimálnej mzdy odpolitizovala tak, aby už nebola predmetom "lacného populizmu niektorých politikov alebo odborárov".

Návrhom rezortu práce sa bude zaoberať aj Hospodárska a sociálna rada SR. Najbližšie má rokovať 20. augusta.