Tripartita odmietla zavedenie novej dane z poistenia

Zdroj: www.teraz.sk

17.04.2018 Monitoring médií
Tripartita odmietla zavedenie novej dane z poistenia

Návrh zákona o novej dani z poistenia pôjde na rokovanie vlády s rozporom. Jej zavedenie v pondelok totiž odmietla tripartita. Problém so zavedením novej dane mali najmä zástupcovia zamestnávateľov.

Okrem návrhu na zavedenie novej dane z poistenia, tripartita sa nezhodla ani na novele zákona o poisťovníctve, ktorá je tiež z dielne rezortu financií. Jedným z jej cieľov je regulovať odmeny finančných sprostredkovateľov. "Pri dvoch zákonoch z dielne Ministerstva financií (MF) SR nedospela Hospodárska a sociálna rada SR k dohode s tým, že predstavitelia zamestnávateľov vyjadrili nesúhlas," skonštatoval minister práce Ján Richter (Smer-SD).

Výhrady k zavedeniu novej dane mala Republiková únia zamestnávateľov aj Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR. "Vnímame to ako ďalšie náklady, ktoré sa budú účtovať, samozrejme zvýšením poistného zo strany poisťovní, všetkým zodpovedným, ktorí sa poisťujú. Či už sú to podnikatelia alebo občania. Myslíme si, že nie je celkom potrebné meniť poplatok, ktorý dnes je, a to nielen na nové zmluvy, ale na všetky zmluvy, ktoré sú uzavreté," zdôvodnil viceprezident AZZZ SR Rastislav Machunka.

Minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) verí, že poisťovne, ktoré bojujú o klientov, nepremietnu zavedenie novej dane do cien svojich produktov. "Neočakávam žiadne dramatické zmeny. Okrem toho poisťovne, ktoré kričali aj pri zavádzaní 8-% odvodu, časť z toho odvodu buď preniesli do cien, alebo sa s ním vyrovnali v rámci svojho zisku," priblížil Kažimír.

Podľa neho či sa tento zákon premietne do zvýšenia cien bude záležať aj od konkurencie na trhu. My nerozkazujeme, že to majú preniesť do ceny. Je to otázka, ktorá súvisí aj s konkurenciou na trhu. Tie, ktoré budú chcieť bojovať o klienta, sa budú snažiť nepreniesť takúto daň do ceny," myslí si Kažimír.

Daň z poistenia bude mať jednotnú 8-% sadzbu, ktorá sa dotkne všetkých produktov neživotného poistenia, s výnimkou povinného zmluvného poistenia (PZP), pri ktorom zostane aj naďalej 8-% odvod. MF SR akceptovalo časť pripomienok, o ktorých rokovalo s odborníkmi v rámci rozporových konaní, čím vyšlo v ústrety požiadavkám trhu.

Nová daň nahradí v súčasnosti platný poistný odvod a poisťovne tak v zásade podľa rezortu financií nemusia zvyšovať poistné pri všetkých zmluvách, tak ako to avizovali. Tým, že v platnosti bude iba jedna sadzba, celý systém bude jednoduchý a prehľadný a nedôjde k zvýšeniu administratívnej náročnosti či potrebe veľkých zmien v IT systémoch. Poistná daň je podľa ministerstva štandardný nástroj, ktorý sa bežne používa vo väčšine krajín Európskej únie.

Rezort financií je tiež presvedčený, že poisťovne majú niekoľko možností, ako ceny poistného pre klientov udržať na súčasných úrovniach, či už je to optimalizácia činnosti, zníženie nákladov napríklad na sprostredkovateľov alebo zníženie zisku.