Kvôli minimálnej mzde čaká nemocnice kolaps

Zdroj: www.pluska.sk

17.08.2017 Monitoring médií
Kvôli minimálnej mzde čaká nemocnice kolaps

Ak sa od budúceho roka zvýši minimálna mzda na 480 eur, v desiatkach nemocníc hrozí kolaps. Upozorňuje na to Asociácia nemocníc Slovenska, ktorá zastupuje 74 neštátnych nemocníc po celom Slovensku.

Zvyšovanie minimálnej mzdy bude tvrdou ranou pre naše zdravotníctvo.

Zvyšovanie minimálnej mzdy bude tvrdou ranou pre naše zdravotníctvo.

Platy lekárov a zdravotníckych pracovníkov určuje zákon. Ich zárobky sa odvíjajú od výšky priemernej aj minimálnej mzdy na Slovensku. Lekárovi so špecializáciou garantuje v tomto roku aspoň 2,3-násobok priemernej mzdy spred dvoch rokov, čo je 2031 €, neatestovanému lekárovi 1,25-násobok, teda 1104 €.

Vláda chce od budúceho roku zvýšiť minimálnu mzdu zo 435 € na 480 €. Zvýšenie o pár desiatok eur pocítia malé a stredné nemocnice v miliónoch, aby mohli lekárov a ostatných pracovníkov zaplatiť. „Odhadovaný ročný dopad zvýšenia minimálnej mzdy a nárastu priemernej mzdy na mzdové nároky nemocníc ANS v roku 2018 vrátane odvodov je zhruba 13,4 milióna eur," vysvetlila asociácia.

Zástupcovia neštátnych nemocníc preto žiadajú ďalšie dofinancovanie zdravotníckeho systému. Ak by k nemu nedošlo, nemocnice by museli pristúpiť ku krajnému riešeniu. „Nebudeme mať inú možnosť ako pristúpiť k rušeniu oddelení, kráteniu pracovných úväzkov zdravotníckych pracovníkov, čo v konečnom dôsledku pocíti pacient, a čo by sme boli veľmi neradi," povedal viceprezident ANS Igor Pramuk.

Zatiaľ čo zvýšenie minimálnej mzdy je už takmer isté, dofinancovanie zdravotníckeho sektora je viac než otázne. „Otázku prípadného dofinancovania sektora budú rezorty zdravotníctva a financií spoločne riešiť po zverejnení septembrovej daňovej prognózy," odkázala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Ako dodala, nateraz je isté len navýšenie platieb za poistencov štátu na november a december tohto roka, ktoré by do systému malo priniesť ďalších asi 50 miliónov eur.

Aké sú zárobky v zdravotníctve?

povolanie násobok priem. mzdy plat
lekár 1,25 1104 €
lekár so špecializáciou 2,3 2031 €
farmaceut 1,25 1104 €
farmaceut so špecializáciou 2,1 1854 €
sestra, pôrodná asistentka 0,81 - 0,96 715 € - 848 €
sanitár 0,57 503 €

Zdroj: SOZ ZaSS