Budú povinné 13. platy?

Budú povinné 13. platy?

Šéf národniarov Andrej Danko už v marci skloňoval tému zákonnej povinnosti o 13. a 14. plate. SNS vtedy rozbehla bilbordovú kampaň, kde svoju prioritu predstavovala. Danko by chcel zmenu zaviesť od nového volebného obdobia, teda v roku 2020. Platy by mali byť oslobodené od odvodov – 13. plat len polovične a 14. plat úplne. Zamestnávatelia s tým dlhodobo nesúhlasia, nepáči sa im spôsob "o nás bez nás". SNS totiž žiadnu diskusiu s odborníkmi či so zamestnávateľmi neplánuje. "Zavedenie povinného 13. platu by bolo výrazne netrhovým opatrením, pretože systém odmeňovania má byť záležitosťou každého podnikateľského subjektu," tvrdí hovorkyňa Miriam Špániková z Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení. Ekonóm Martin Kahanec upozorňuje, že by kvôli tomu mohlo prísť o prácu niekoľko tisíc ľudí. "Niektorí, hlavne malí zamestnávatelia, môžu skrachovať, mnohé menšie, ale aj väčšie podniky obmedziť svoje investičné plány alebo investovať v inej krajine. Tým by Slovensko prišlo o pracovné miesta," tvrdí Kahanec. Ministerstvo financií, ktoré predtým plány SNS otvorene kritizovalo, sa teraz nechce vyjadrovať. Počkať si chcú na výsledky rokovaní. "Ide o populistický krok politikov, ktorým sa chcú zavďačiť voličom, ale bez vlastnej finančnej ujmy. Ak sa má zaviesť 13. plat ako zákonná povinnosť, treba začať v štátnej správe, pretože verejná správa by mala byť vzorom ostatným. Zatiaľ v nej nie sú platy ani na úrovni minimálnej mzdy," myslí si Špániková. Súhlasí s ňou aj Kahanec, podľa ktorého sú platové tabuľky vo verejnej správe problém a pôsobia demotivačne.

V hre sú aj kúpele

Predseda SNS už dlho hovorí aj o podpore a rozvoji kúpeľníctva. Pre podnikateľov v tomto sektore chcú teraz vyrokovať investičné stimuly a zníženie daňového zaťaženia. Kritikom sa však nepáči jednostranná pomoc. Kúpeľníctvo patrí do oblasti cestovného ruchu, a tak nechápu, prečo by sa mali stimuly tak úzko profilovať. Už teraz chceli do novely zákona o dani z prímov pretlačiť novú odpočítateľnú položku zo základu dane na služby v kúpeľníctve. V praxi by to znamenalo, že na daniach si odvedieme o 9,5 eura menej. Podľa údajov Asociácie slovenských kúpeľov navštevuje tieto zariadenia ročne 110-tisíc Slovákov, možnosť odpočítať si daň by malo 60-tisíc z nich. "V ideálnom svete by Slováci chodili do kúpeľov, ktoré im najviac vyhovujú, a rovnako by robili Česi, Poliaci, Maďari a ďalší bez ohľadu na to, kde kúpele sú. V horšom svete každá krajina vydá kúpeľné poukážky viazané na kúpele vo svojej krajine," myslí si Kahanec. Asociácia slovenských kúpeľov však každú podporu víta: "Mnoho ľudí hľadá zdravie v zahraničí a zabúdame na poklady, ktoré máme doma."

Je čas porozprávať sa aj o tom, ako chceme krajinu spravovať do konca volebného obdobia. Jaroslav Paška, podpredseda SNS