Duál inšpiruje aj v lete

24.07.2017 Monitoring médií
Duál inšpiruje aj v lete

AZZZ SR sa zapojila do letnej kampane Štátneho inštitútu odborného vzdelávania, kde sa verejnosti postupne predstavia nedostatkové pozície na trhu práce. Jednou z takýchto pozícii je aj farmár. "Stretli ste už dnes svojho farmára? Že nie? A čo tak raňajky, obed či večera od farmára? Veď s jeho prácou sa stretávame dennodenne a väčšinou si to ani neuvedomujeme. Bez kravičiek, žltých klasov či voňavých paradajok by sme nevedeli žiť."

Práca v poľnohospodárstve a chov nie je práca ľahká a už vôbec nie práca pre ľudí bez vzdelania. Byť úspešným farmárom alebo pestovateľom si vyžaduje skĺbenie vedomostí o poľnohospodárstve a chove zvierat, vedomostí zo strojárstva, mechanizácie, elektrotechniky ba aj ekonomiky podniku.

Už aj práca s obyčajným traktorom a kombajnom pripomína prácu skôr s vesmírnou loďou, lebo aj ony sú už navádzané cez GPS.

Ešte stále sa ťažko zbavujeme predsudkov a vžitých predstáv o tom, že je to práca pre ľudí, ktorí nechceli nikdy študovať a nič dokázať. Pravdou však je, že bez vedomostí a vzdelania úspešným farmárom nebudete.

To, čo spája malé farmy i veľké podniky v oblasti rastlinnej a živočíšnej výroby, je potreba kvalifikovanej pracovnej sily. Za posledné roky sme úplne zabudli, že i farmy, družstvá či pestovatelia potrebujú mať svojich nasledovníkov a nástupcov.

Tieto slová potvrdzuje aj Jozef Michálek, vedúci prvovýroby z Poľnohospodárskeho družstva Mestečko pri Púchove. Pozrite si jeho názor na farmárčinu:

Farmárov potrebujeme, aby sme mohli konzumovať naše potraviny

Práca na družstve predstavuje fyzicky náročnejšie zamestnanie, napriek tomu je to výnimočná profesia. Prečo? Možno si to niektorí ani neuvedomujeme, ale za to, že máme čo jesť, vďačíme práve poľnohospodárom a ľuďom, ktorí pracujú v rastlinnej a živočíšnej výrobe.

Internetový sprievodca trhom práce uvádza pre profesiu pekár takmer 130 voľných pracovných miest. Denne aktualizované pracovné ponuky si môžete pozrieť na uvedenom portáli www.istp.sk.

V systéme duálneho vzdelávania je možné študovať odbory – poľnohospodár – farmárstvo, poľnohospodár – mechanizácia, chovateľ – chov oviec, chovateľ – chov koní a jazdectvo.

Všetky Vám umožnia pokračovať v štúdiu na vysokej škole alebo nastúpiť po skončení školy k zamestnávateľovi, u ktorého ste absolvovali praktickú časť výučby alebo založiť si vlastný podnik.

V odbore poľnohospodárstvo – mechanizácia študuje 34 žiakov, v odbore poľnohospodárstvo – farmárstvo 38 žiakov a chov koní a jazdectvo celkom 43 žiakov na celom Slovensku.

Školy a zamestnávatelia v systéme duálneho vzdelávania poskytujúci vzdelanie v oblasti farmárstva.

Zaujala Vás profesia farmára? Viete, aké predpoklady musíte spĺňať? Otestujte sa v časti „Potrebuješ sa poradiť s výberom školy alebo odboru“ nawww.istp.sk/pracovny-kompas