AZZZ víta návrh ministerstva dopravy na zavedenie rekreačných poukážok

Zdroj: www.teraz.sk

13.07.2017 Monitoring médií
AZZZ víta návrh ministerstva dopravy na zavedenie rekreačných poukážok

Takýto model podpory cestovného ruchu by mohol podľa hovorkyne AZZZ rozhýbať domáci turizmus a zatraktívniť dovolenkovanie v krajine. Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR víta zámer ministerstva dopravy na podporu cestovného ruchu zavedením takzvaných rekreačných poukážok. "Je to ďalší benefit, ktorý môžu zamestnávatelia ponúknuť svojim zamestnancom," uviedla hovorkyňa AZZZ Miriam Špániková.

Takýto model podpory cestovného ruchu by mohol podľa jej slov rozhýbať domáci turizmus a zatraktívniť dovolenkovanie v krajine. "Podobný návrh na zavedenie rekreačných poukážok tu bol aj v minulosti, aj vtedy sme ho podporili," dodala Špániková.

Asociácia podľa jej slov víta možnosť, keby rekreačné poukazy prešli v navrhovanom modeli. A teda, že by z nich zamestnávatelia nemuseli platiť dane a odvody a mohli si ich zároveň uznať ako daňový náklad.

"Sme však toho názoru, že rekreačné poukazy by nemali byť pre zamestnávateľov povinné, ale dobrovoľné,"doplnila hovorkyňa. Ministerstvo dopravy asociáciu zatiaľ podľa jej slov o tomto zámere neinformovalo. "Veríme však, že čoskoro prebehnú spoločné rokovania ohľadom detailov," uviedla.

Ministerstvo dopravy dnes informovalo o viacerých opatreniach na podporu domáceho cestovného ruchu, o ktorých chce rokovať. Medzi nimi je aj zavedenie rekreačných poukážok. "V prípade, ak sa podarí nájsť dostatočnú podporu na zavedenie rekreačných poukážok tak, ako ich rezort dopravy navrhuje, umožní systém zamestnávateľovi, aby svojim pracovníkom prispel na dovolenku na území SR až 55 % z celkovej maximálnej sumy 500 eur," vysvetlila hovorkyňa ministerstva Karolína Ducká.

Tieto náklady by boli podľa jej slov daňovým nákladom a neplatili by sa z neho dane ani odvody. Zvyšných 45 % by si doplatil samotný zamestnanec tak, ako je to dnes napríklad pri stravných lístkoch. Na základe skúseností zo zahraničia ministerstvo podľa Duckej predpokladá, že príjmy zo spotreby v súvislosti s poukážkami sú dvoj- až trojnásobné v porovnaní s celkovou sumou investovanou do poukážok a systém by tak mohol generovať dodatočné benefity.