Odhady o dopade brexitu na podnikateľov môžu byť predčasné

Zdroj: www.teraz.sk

30.03.2017 Monitoring médií
Odhady o dopade brexitu na podnikateľov môžu byť predčasné

Podľa Asociácie zamestnávateľských zväzov je dosah brexitu na podnikateľov individuálny a závisí aj od objemu, ktorý z krajiny importujú, či do nej exportujú.

Brexit je v súčasnosti podľa Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) ďalšou výzvou pre podnikateľov, ktorej musia čeliť. "Je nesmierne dôležité, aby sa obchodné vzťahy s Veľkou Britániou neprerušili a aby boli vzťahy celej EÚ s Britániou korektné," uviedla v dnešnom stanovisku hovorkyňa AZZZ Miriam Špániková.

Európska únia je podľa jej slov najvyššia forma integrácie a výhody, ktoré si bude snažiť Veľká Británia vyrokovať na bilaterálnej úrovni s jednotlivými členskými štátmi, nesmú poskytovať vyššie benefity, ktoré ponúka členstvo v EÚ.

"Firmy, ktoré majú dnes obchodné styky s Veľkou Britániou pozorne sledujú túto situáciu, avšak v tejto chvíli akékoľvek odhady a kalkulácie ohľadom dopadu na podnikanie môžu byť predčasné," dodala. Kľúčové budú podľa nej nadchádzajúce rokovania.

Dosah na podnikateľov môže byť podľa AZZZ individuálny a závisí aj od objemu, ktorý z krajiny importujú, či do nej exportujú. "Akákoľvek obchodná prekážka, či už zavedenie ciel alebo administratívne prekážky, môže ovplyvniť obchod firiem," upozornila Špániková. Až časom sa podľa nej uvidí, ako bude prebiehať aplikácia vyrokovaných pravidiel a správanie sa spotrebiteľov v praxi.

Pripomína, že brexit môže mať dosah na trh práce aj vo forme voľného pohybu pracovníkov. Tým, že sa im sťaží vybavenie si pracovného povolenia, je podľa asociácie možné, že sa niektorí slovenskí pracovníci vrátia na Slovensko. "To bude pre našich zamestnávateľov priaznivá situácia, vzhľadom na nedostatok kvalifikovaných pracovných síl," doplnila Špániková.

Prípadne si pracovníci z tretích krajín budú podľa jej slov hľadať iné členské štáty ako svoje cieľové destinácie. "V strednodobom horizonte, po ustálení situácie, však veríme, že brexit nebude mať taký skeptický dopad, ako sa momentálne zdá," avizovala.