Vláda podľa podnikateľov skôr škodila, ako pomáhala

Vláda podľa podnikateľov skôr škodila, ako pomáhala
Od nastupujúcej novej vlády mali podnikatelia veľké očakávania. Väčšinu však kabinet Roberta Fica nedokázal v predošlom roku naplniť.

Uplynulý rok 2016 podnikatelia hodnotia mierne rozpačito. Na jednej strane Slovensko zažívalo celkom rýchly ekonomický rast a firmy pociťovali zvýšený dopyt po ich výrobkoch a službách.

Na druhej strane vláda svojimi opatreniami vraj podnikaniu skôr škodila. Pritom po nástupe nového kabinetu a po zverejnení programového vyhlásenia panovali medzi biznismenmi pozitívne očakávania.

Zhoršovanie podnikateľského prostredia

Podnikateľská aliancia Slovenska (PAS) ešte pred voľbami zverejnila desatoro požiadaviek na zlepšenie podnikateľského prostredia.

„Nový program vlády obsahuje veľa dobrých zámerov, z ktorých sa však zatiaľ splnilo iba málo,“ zhodnotil výkonný riaditeľ PAS Peter Kremský.

Letné mesiace podľa neho poznačili narýchlo predkladané návrhy na zmeny daňových zákonov, ktoré v niečom zlepšili, ale skôr zhoršili podnikateľské prostredie na Slovensku.

Ide najmä o zavedenie novej dane z dividend, zvýšenie odvodov v regulovaných odvetviach či zvýšenie ďalších poplatkov.

V lete tiež vstúpil do platnosti nový zákon, ktorý zaviedol zodpovednosť podnikateľa za zamestnancov jeho dodávateľov.

„Ten priniesol veľké administratívne zaťaženie. Podobne ako nový zákon o odpadoch, ktorý takisto výrazne zvýšil finančné zaťaženie firiem,“ priblížil Kremský.

Zvyšovanie minimálnej mzdy

Aj Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) vo svojom hodnotení roka 2016 uviedla viac negatívnych ako pozitívnych krokov vlády.

Podľa hovorkyne AZZZ Miriam Špánikovej firmám okrem už spomenutých výčitiek prekážalo opätovné razantné zvyšovanie minimálnej mzdy, veľmi pomalá elektronizácia verejnej správy alebo reforma školstva.

V neposlednom rade, najväčším problémom pre firmy je nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily.

Našli sa aj pozitíva

Podnikatelia vládu len nekritizovali, ale aj chválili. „Pozitívnym dopadom je zníženie dane zo zisku podnikov a zvýšenie maximálnej hranice paušálnych výdavkov živnostníkov,“ dodal Kremský.

Firmy a podniky sa minulý rok tešili z výrazného ekonomického rastu, aj keď nižšieho oproti vlaňajšku.

Inflácia bola nízka, čo je tiež pozitívum, na trhu vládol vysoký dopyt po kvalitných výrobkoch a službách, čo sa prejavilo silným rastom spotreby tovarov a služieb, najmä automobilov, elektrovýrobkov, reštauračných a ubytovacích služieb alebo nehnuteľností.

Ako však uzatvorila Špániková, silný hospodársky rast nie je spôsobený krokmi vlády, ale globálnym oživením ekonomiky.