Tripartita zasadla, reč bola o minimálnej mzde na budúci rok

Tripartita zasadla, reč bola o minimálnej mzde na budúci rok

Zástupcovia vlády, zamestnávatelia a odborári sa na pondelkovom rokovaní Hospodárskej a sociálnej rady nedohodli na tom, na akú sumu sa od začiatku budúceho roka zvýši minimálna mzda na Slovensku, ktorá v súčasnosti dosahuje 380 eur.

Ako uviedol prezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR Tomáš Malatinský, spolu s Republikovou úniou zamestnávateľov sa chcela asociácia dohodnúť na zvýšení najnižších zárobkov na 399 eur.

„Táto naša ponuka bola z nášho pohľadu ústretová a keď nebola prijatá, tak trváme na tom, že by sa minimálna mzda nemala dvíhať,“ povedal. Šéf AZZZ potvrdil, že súčasná odpočítateľná položka pri platení zdravotných odvodov má zostať na úrovni 380 eur. „Nejaké odvodové zvýhodnenie bude, ale bude sa týkať menšej skupiny ľudí ako teraz,“ povedal.

Ministerstvo práce a sociálnych vecí navrhuje zvýšiť od začiatku budúceho roka minimálnu mzdu zo súčasných 380 eur na 400 eur. Išlo by o nárast o 5,26 %.Navrhované zvýšenie sumy minimálnej mzdy je podľa rezortu o 1,16 percen­tuálneho bodu vyššie ako jej minimálny nárast, vyplývajúci z valorizačného mechanizmu úpravy sumy minimálnej mzdy podľa zákona o minimálnej mzde. „Navrhnutý rýchlejší rast sumy minimálnej mzdy, ku ktorému sa zaviazala aj vláda Slovenskej republiky vo svojom programovom vyhlásení, ministerstvo považuje za zodpovedajúci relatívne priaznivej makroekonomickej situácii,“ uviedlo ministerstvo práce a sociálnych vecí. Konfederácia odborových zväzov SR navrhla zvýšiť mesačnú minimálnu mzdu od začiatku budúceho roka na 410 eur.

Minimálna mzda na Slovensku sa od začiatku tohto roka zvýšila z pôvodných 352 eur na 380 eur. Išlo o nárast o 7,95 %. Súčasne sa od začiatku tohto roka zaviedla odpočítateľná položka na zdravotné odvody v sume 380 eur. Zamestnanci, ktorých hrubý príjem je nižší ako 570 eur mesačne, tak majú vyššiu čistú mzdu. Odpočítateľná položka na zdravotné odvody sa zaviedla práve vzhľadom na to, že minimálna mzda stúpla na 380 eur.